Üdvözlünk vándor! Ülj tüzünk mellé, és érezd jól magad nálunk |
| |
|
Megtisztelsz látogatásoddal. Ezt az oldalt azért hoztam létre, hogy rohanó, gyilkos tempójú világunkban kicsit megpihenjünk, menedékre leljünk. Itt feltöltheted írásaidat, olvashatsz, eszmét cserélhetsz, vagy akár véleményt is nyilváníthatsz. Csupán egy valamit kérek tőled. Mindezt mindannyiunk örömére, szórakoztatására, kulturált körülmények között tedd meg. Most pedig kényelmesen helyezkedj el, és érezd jól magad.
Szellemi munkád után jogdíjat sajnos nem áll módomban fizetni, de elég legyen számodra a tudat, hogy remélhetőleg sokan olvassák majd azokat.
Fontos információ: Ahhoz, hogy a PIPAFÜST tagja legyél, szerzőink egyikétől kell beszerezned meghívót, vagy ajánlást.
Ha szeretnél tőlem többet olvasni, kérlek kattints a www.sneider.5mp.eu oldalra.
S. Szabó István
| |
|
Az oldalon feltüntetett írásokat - szellemi termék - megilleti a szerzői jog védelme. Ha bármelyik mű elnyerte tetszésedet, és szeretnéd felhasználni azt, kérlek a vendégkönyvön keresztül vedd fel velünk a kapcsolatot. | |
Felszáll és körbefon, mint a pipafüst |
Radnai István
PISTA-ATTILA KINŐTT RUHÁJA
Emlékszem az ikon hidegére
szádon, s verejtéked hogy szakadt...
mint kivégzett strelec felesége
üvöltök a Kreml fala alatt"
Anna Ahmatova: Rekviem - Bevezetés (1935)
(Rab Zsuzsa fordítása)
attila a világjáró párizs és a kótdazűr
maradhatott hát utána hézag mint a világűr
szerencséd volt egy kocsival hosszabb
aznap a vonat lett volna rosszabb
túléltél volna világháborúkat s fojtott
volna a kötél mert fegyelmet nem oltott
beléd a század és a szenvedély
így fennmaradt holtan az esély
kiforgatták szavaidat
szemezgették soraidat
rád adtak egy szűk ruhát
megint dönthetnéd a tökét
elkaphatnád tőkés tökét
nem játszanád a puhát
| |
|
Ha ültettél egy fát, és írtál egy könyvet, már nem éltél hiába.
| |
|
Papírra vetett szárnyaló rímmé kócolt gondolat,
Imádság, dallamban lélekkel eggyé fonódva.
Poros betűink arany ecsettel fényesre fésülöd,
Alvó ihletet születni a fényre, ragyogni hívod.
Füstként illattal úszik a légen át a kósza vers
Üres estéket parázslón szellemmel betöltve.
Siess éteren át alkotó szívekhez s kezekhez,
Tedd szebbé a napok megfakult színét!
| |
|
A Pipafüst Irodalmi és Közéleti Folyóiratot alapította és szerkeszti:
S. Szabó István
sneider1@citromail.hu
istvan.szabo012@gmail.com
Társszerkesztő:
Kepes Károly
kkepes@gmail.com
Ha kérdésed, problémád vagy ötleted van az oldallal kapcsolatban, fordulj hozzánk bizalommal. | |
Hányan is vagyunk jelenleg? |
A Pipafüst Irodalmi és Közéleti Folyóiratnak, jelenleg
78
regisztrált tagja van.
| |
Interjúk a Pipafüst szerzőivel |
| |
Drámák (Pályázati antológia) |

| |
|
Itt megunt könyveidet cserélheted másik könyvre. Áruld el a mű címét, és azt, hogy milyen kötetet kérsz érte cserébe. Persze, írj ide egy elérhetőséget is! Ha viszont árulod a könyvet, akkor lécci vidd a kereskedőházunkba, egy "emelettel" lejjebb.
| |
Társoldalak (kattintható) |
| |
|


Bannercserére ajánljuk | |
|
Milyen a múltad?
Azt tudod.
Milyen lesz a jövőd?
Nos.
Amilyenné teszed.
Ha széppé varázsolod a holnapod, akkor a jövőd is, és a múltad is szép lesz.
Hisz a holnapról, holnapután, már múltként beszélünk
S. Szabó István
| |
|
|
|
Tej,túró,tejfel2011.06.06. 19:32, kodrane
Ahogy telnek az évek, szaporodnak az álmatlan éjszakák, előjönnek a régi emlékek. Az éjjel vissza gondoltam a régi dolgos hétköznapokra. Igy született ez az írás, ami talán már történelemnek számít, és azt is bizonyítja, hogy igazi parasztlánynak születtem.
Tej, túró, tejföl..
Túró, tejföl, lusta asszony kelj föl, énekeltük a régi mondókát iskolás koromban. Később aztán mikor felnőttem, parasztlány létemre, megtanultam, hogy bizony, aki tehenet fej, annak nincs ideje a lustálkodásra! Már magában a tehén gondozása, tisztántartása is sok munkával jár, hát még a fejés, a tej feldolgozása, tartósítása, gazdaságos hasznosítása, milyen rengeteg időt és erőt követel a falusi asszonyoktól. Az asszony, aki adott magára, aki rendben tartotta a háztartását, sok pénzt kereshetett a tejből. Hogy ez mennyi fáradságába került, most megpróbálom elmondani. Minden reggel, este, fejés előtt, etetéskor, vakaróval, kefével, megtisztították a tehenet a rárakódott piszoktól. Ez általában a férfiak dolga volt, de ha sok volt a munka a földeken, bizony ez is az asszonyokra maradt. Ezután tiszta vízzel, alaposan meg kellett mosni a tehén tőgyét, majd a fejőszékre ülve, kezdődött a fejés. Az első pár csepp tejet az alomra fejtük, csak utána ment a tej a fejő edénybe. Amikor minden tejet kifejtünk, a fejő edényt félretéve, a tehén tőgyét, pici zsírral bekentük, hogy ki ne repedezzen. A tejet a konyhába vittük, ott, szűrőruhán köcsögökbe szűrtük. Ezek a köcsögök, általában, égetett agyagedények voltak, de zománcozott fazekat, vagy dunsztos üveget is használtunk. Szokás szerint, ki hogy szerette, vagy frisstejként, vagy forralva, esetleg tejeskávénak reggelit készítettünk a család részére. Mi tanyán éltünk, de volt, aki a faluból minden reggel jött egy, két liter tejért, amit minden hónap elsején fizetett. A megmaradt tejet a köcsögökkel, langyos helyre tettük. Nyáron a kamrában, télen a kemence, vagy a tűzhely közelében. Két, három nap alatt megaludt, akkor szépen, óvatosan leszedtük róla a tejfölt. Amikor össze gyűlt két-három liter, ebből köpűltük a vajat. De most, elárulok még egy családi titkot is. Édesanyám arra tanított, hogy minden este, amikor befejeztük a földeken a munkát, a reggel fejt, tej tetejéről a tenyerünkbe tett, egy evőkanálnyi tejszínt, azzal bekentük az arcunkat, kezünket. Jó félóra múlva, mire neki készültünk a mosakodásnak, tisztálkodásnak, az egésznapi szabadban végzett munkában kiszáradt bőrünket, megpuhította, és a melegvizes, szappanos mosakodás után, nyoma sem maradt az egész nap ránk rakodott piszoknak, de a napon felégett, hólyagos bőrt is ezzel gyógyítottuk. Naponta kétszer fejtünk, este és reggel, de ha kisborjús, ahogy mondták, gyengefias volt a tehén, délben is. Amikor megszületett a kisborjú, három, négy nap nem használtuk a tejét, csak a bocit szoptattuk. Volt, aki a ki nem szopott tejet kifejte, felforralta, ez a tej a forraláskor összement, megtúrósodott, ezt nevezték „gurásztának” A gyengefias tehén tejével táplálták a kisbabákat, ha kevés volt az anyának a teje. A túró készítése a következő képen történt: Amikor megaludt a tej, és leszedtük róla a tejfelt, „megaggasztaltuk”. Az úgy történt, hogy kenyér, vagy kalácssütés után, a kemencébe raktuk az aludtejet. Addig hagytuk ott, amíg a tej az edény oldalától el nem vált és zöldes színű savó képződött a tetején. Ha éppen nem volt sütés, az edényt az aludttejjel melegvízbe állítottuk, és ott is „megaggadt”. Soha nem forraltuk meg az aludttejet, mert akkor csomós, morzsókás lett a túró.
A tiszta túrósruhát nagy tálba terítettük, óvatosan beleöntöttük a meleg,(nem forró!) aludttejet és a túrósruha négy sarkát csomóra kötve felakasztottuk lecsorogni. Ez általában úgy történt, hogy egy fakanalat a félig kihúzott asztalfiókban dugtunk, úgy hogy a nyele kiállt, és erre akasztottuk a túrósruhát, alá edényt raktunk. Ebben csöpögött a savó. Tíz, tizekét óráig tartott mire kellő keménységű lett a túró. Ez a művelet, a hűvös, sötét, kamrában történt, ahol légy nem férhetett hozzá. A ruhából kivett túrót késsel felszeleteltük és a szépen fénylő szeleteket, tiszta szalvétával bélelt kosárba, (garabolyba) rakva vittük a piacra. A tejfölt, ha kicsit savós volt, sűrű szövésű ruhán szintén lecsorgattuk, hogy savó ne maradjon benne, de ez a csorgatás csak pár percig tartott, akkor a tejfölt is szorosan, hólyagpapírral lekötött edényben a túróval együtt, piacra vittük, a vajjal együtt, aminek az elkészítése a küpűléssel történt. A fából készült köpűlőben öntöttük a tejfölt, majd a köpűlőnyelet, (amelyet a mellékelt ábrán bemutatok), addig húzgáltuk le, fel, amíg a vaj az írótól el nem vált, és szemcsés alakban, feljött az író tetejére. Ezt a savótól elvállt vajat, tisztára mosott kézzel, egy hidegvízzel töltött edénybe raktuk, ahol a vaj nagyobb csomókban összeállt.
Ezekből a csomókból, ovális alakú, lapos, 10-15 dekányi darabokat formáltunk. Egy éjszakán át hideg vízben hagytuk állni. Ez volt az írósvaj, amit az úri népek a finomsága miatt jól megfizettek. Ezt úgy vittük piacra, hogy kora hajnalban friss, harmatos cukorrépa vagy szőlőlevelet szedtünk, azt a kútnál jéghideg vízzel alaposan megmostuk, majd két vizes levél közé raktuk a meg -keményedett, formás vajdarabokat. Persze, otthoni fogyasztásra is maradt. Ha a sok mezei munka miatt nem volt idő piacra vinni a tejtermékeket, házilag tartósítottuk. A vajból, sültvajat készítettünk, úgy, hogy a tűzhelyen addig hevítettük, amíg habot nem vetett, akkor leszedtük a habját, hűlni hagytuk és langyos állapotban cserépedényben öntöttük. Ezzel sütöttük a finom mazsolás kalácsot. A sültvaj leszedett habjából készült a vajalja, úgy hogy kicsi sóval és barna liszttel, vagy finom korpával, és ha volt maradék tejföl, azzal dúsítottuk, majd úgy, mint a rántást, összesütöttük. Kihűlés után sokáig elállt. Finom reggeli volt, fokhagymás pirítós kenyérrel. A túróból, készítettük a gomolyát. Ez úgy készült, hogy a kicsit már savanykás túrót, sóval összegyúrtuk, kis kúp alakú csomókat formáltunk, lisztbe megforgattuk, majd a kéményben enyhén megfüstöltük, alaposan kiszárítva, tartósítottuk. Tésztára, galuskára reszelve használtuk, de a piacon is kapós volt. Bevallom, én még sajtos pogácsát is sütöttem belőle!
A túró melléktermékéből, a savóból, gyermekkoromban még levest is főzött nagyanyám, Már azt nem tudom hogyan készült, (én meg nem ettem!) Szikkadt kenyeret aprítottak bele és „csóré” levesnek hívták. Hidegen tálalták. A vaj melléktermékét, az írót, hidegen ittuk. Olyasmi volt, mint ma a joghurt.
Hogy mennyi mindent sütöttük, főztünk még a tejtermékekből, legközelebb, megpróbálom leírni. Addig is, ha valaki hozzájut az igazi házi tejhez, és nem lusta elkészíteni ezeket a finomságokat, próbálja ki. Megéri! Amit még fontosnak tartottunk, a szűrő és túrósruhát minden használat után kifőztük!
| |
|
|
A Keresztanya Szlovákiában |
| |
|

Amint látjátok új fórumot csináltam. Ez tulajdonképpen weboldal a weboldalban. A teljeskörű használatához regisztrálni kell , csak úgy tudok moderátori jogot – vitaindítás, törlés, változtatás – adni, de az egyszerű hozzászóláshoz elég csak a téma címére kattintani, a többi értelemszerű. Kérem, hogy használjátok. Köszönöm! Ha valami miatt nem működne rendesen: >>Itt az eredeti oldal<<
| |
|
Határokon át!
Eredményhirdetés
Próza
I. Nagy Ilona: Örökségem a jussom, 270 pont
II. Orosz Lajos: Ki kell várni, ki kell várni, 130. pont
III. Nyéki Magda: Képeslapok és álmok, 109 pont
Vers
I. Orosz Lajos: Székelynek lenni, 69 pont
II. Ketel Ilona: Itthon, otthon, 57 pont
III. Gegő Rebeka: Magyarnak születtem, 46 pont
Gratulálunk!
| |
Hogy regisztrálhatsz a Pipafüstön |
Regisztrálni csak valamelyik szerzőnk meghívásával tudsz, mégpedig a következőképpen.
S. Szabó István vagy Kepes Károly emil címére - melyet megtalálsz a folyóirat bal oldalán, a szerkesztők neve alatt - elküldesz egy pársoros bemutatkozó levelet, a regisztrációs nevedet, a jelszódat, és megnevezed a szerzőt, akinek az ajánlásával szeretnél tag lenni.
Ha a szerző visszajelez nekünk, hogy vállalja érted a felelősséget, akkor zöld utat kapsz, regisztrálunk az oldalon, és teljes jogú tag leszel.
szép napot: S. Szabó István | |
|
Tisztelt regisztrált felhasználó!
Az oldal használatával kapcsolatban a Menű / Belső levelezés oldalon találsz hasznos információkat.
Bejelentkezés nélkül nem tudsz semmiféle írott anyagot feltenni az oldalra.
Véleményezni tudsz ugyan bejelentkezés nélkül, de kicsit macerás a dolog.
Ha javasolhatom, akkor előbb a regisztrált neveddel és a jelszavaddal lépj be az oldalra, és csak azután láss hozzá írásod feltételéhez, olvasáshoz, véleményezéshez, cseteléshez
| |
|
Ha valaki az oldalsávon szeretne elhelyezni valamit, kérem, hogy levél-csatolmányként küldje el valamelyik szerkesztő címére!
Kepes Károly | |
|
Boér Péter Pál Nagyító alatt és Le a láncokkal című novelláskötetei, a könyvekhez boerpeter_1959@yahoo
.com címen lehet jutni.
>>Részletesebben<< | |
|
Mária királynő
Tyúkanyó a kakukkfészekben
Elmenőben
Hétköznapi dráma
Hangok
Történet a kézművesről, a katonáról, és a királyról
Bódulat
Örömzene
A látogató
Állomások
Hogyan lehet abbahagyni egy ölelést?
Tűzmadár
Igazhitűek
Örömzene / "B" változat
szerelem kukac igazi pont hu
Lucia
Nem vagytok a magatokéi
Légvárak
Felfüggesztett zászlók
Nomádok
Fülöp bácsi és Barka néni
És akkor jöttek a magyarok
Csudálatos élet
Az irat
Hajnali vonat
Az idő foglyai
Lorensz
Csak pozitívan
Kálmánember
Piroska és a farkas
A halálraítélt
Testvéri szeretet
Amerikai vendég
A végzet
Vívódások
Reni 78
Vérszívó a szomszédom
Sivár
A fal mögött
Az azurkék keresése
Moira Zrt.
Az aranyhallá változott királylány
A tüntetés
A Törpepacsirta (Egy trónörökös rossz álma)
A lelkem színpadán
Büszkeség és balítélet
Szellemes történet
Engedj ki
Blood of Mary
Kegyetlenek
Kurva vagyok
Szerecsendió
Mai dráma
A miniszterelnök
A színdarabok a Játék / drámák oldalon olvashatók és véleményezhetők.
Ha bármelyik mű elnyeri a tetszésedet, és szeretnéd színre vinni azt, akkor a vendégkönyvön keresztül vedd fel velünk a kapcsolatot.
| |
|
Itt kedvetekre dumálhattok.
| |
|
Csak egy életem van.
Kérlek ne rontsd el, mert nincs hozzá jogod!
(Remélem a Pipafüst oldalait politikusok is olvassák)
S. Szabó István
| |
|
2025. November
H | K | S | C | P | S | V | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 |
|
| | |
|
2024.12.15. 20:08
2024.02.06. 10:32
2023.12.17. 12:02
2023.11.26. 08:38
2023.08.27. 10:37
2023.08.27. 10:36
2023.08.21. 16:28
2023.08.15. 17:49
2023.06.19. 18:32
2023.06.19. 18:32
2023.06.04. 16:37
2023.06.01. 14:02
2022.12.28. 20:11
2022.11.01. 21:09
2022.11.01. 06:01
2022.09.13. 06:01
2022.08.05. 08:53
2022.07.01. 17:45
2022.05.08. 21:07
2022.05.01. 06:25
| |
|
|
Nagyszüleimnek volt tehenük a Mici, attól jámborabb jószágot elképzelni is nehéz.
(A marhák istene nyugosztalja!)
Kinn a réten ráültem a hátára és vitt magával. Amit a tőgye adott, hát...
Azóta is keresem azokat a zamatokat!
Nagy örömmel olvastalak!
Szeretettel: oldwolf